40 Chancery Lane

City of London

2015



Project Details

 

This project for developer Derwent London creates a mix of new office and retail space in the City, with the integration of an existing 19th Century building. The historic street pattern of narrow passages leading to open spaces and courts is reinforced by a landscaped courtyard with a gated entrance off Chancery Lane.

Located on a prominent corner site within the Chancery Lane Conservation Area, the scheme has been designed to respect adjacent listed buildings and to acknowledge surrounding scale, materiality and key views.

The scheme replaces a series of 1950/60s buildings on Chancery Lane and Cursitor Street with linked blocks separated by service cores. This strategy allows each block to extend to an appropriate height commensurate with the scale of the street which it addresses. The existing building at No 20-21 Took’s Court has been incorporated into the design, separated from the new construction by a slender atrium. Travertine marble, chosen for its empathy with Portland stone, is used for the highly modelled main facades of the new blocks.

In addition to providing high quality, flexible office space, the Category A design sets very challenging targets for sustainability and includes innovative passive plasterboard chilled ceilings, exposed thermal mass and opening windows. It will achieve significant carbon reductions, compared with a more typical speculative office development, and is targeted to achieve BREEAM Excellent.

The office element was pre-let to Publicis Groupe in June 2013.

Project Details
×

This project for developer Derwent London creates a mix of new office and retail space in the City, with the integration of an existing 19th Century building. The historic street pattern of narrow passages leading to open spaces and courts is reinforced by a landscaped courtyard with a gated entrance off Chancery Lane.

Located on a prominent corner site within the Chancery Lane Conservation Area, the scheme has been designed to respect adjacent listed buildings and to acknowledge surrounding scale, materiality and key views.

The scheme replaces a series of 1950/60s buildings on Chancery Lane and Cursitor Street with linked blocks separated by service cores. This strategy allows each block to extend to an appropriate height commensurate with the scale of the street which it addresses. The existing building at No 20-21 Took’s Court has been incorporated into the design, separated from the new construction by a slender atrium. Travertine marble, chosen for its empathy with Portland stone, is used for the highly modelled main facades of the new blocks.

In addition to providing high quality, flexible office space, the Category A design sets very challenging targets for sustainability and includes innovative passive plasterboard chilled ceilings, exposed thermal mass and opening windows. It will achieve significant carbon reductions, compared with a more typical speculative office development, and is targeted to achieve BREEAM Excellent.

The office element was pre-let to Publicis Groupe in June 2013.


Process

Project Information
×
  • Client
  • Derwent London
  • Structural Engineer
  • AKT II
  • Services Engineer
  • Arup
  • Landscape Architect
  • J&L Gibbons
  • Quantity Surveyor
  • Davis Langdon
  • Contractor
  • Morgan Sindall
  • Public art
  • 'Travertine Frieze' by Susanna Heron
  • Area (m² NIA)
  • 9,460
  • Value
  • £30 million

Project Information

  • Client
    Derwent London
  • Structural Engineer
    AKT II
  • Services Engineer
    Arup
  • Landscape Architect
    J&L Gibbons
  • Quantity Surveyor
    Davis Langdon
  • Contractor
    Morgan Sindall
  • Public art
    'Travertine Frieze' by Susanna Heron
  • Area (m² NIA)
    9,460
  • Value
    £30 million