70 Mark Lane

City of London

2014

“The success and excellence of the building are in part due to the strong project team ethos that was established under the influence of Bennetts Associates.”

Henry Williams, Director
Stanhope plc

Project Details

 

A new office and retail development with spectacular winter garden spaces at roof level moderates the urban scale between tall commercial buildings and the neighbouring conservation area.

The building is located adjacent to Fenchurch Street station and is part of a cluster of relatively tall office buildings around the landscaped station forecourt. Immediately to the south is a conservation area containing a number of listed structures of much smaller scale including the church of St Olave, Hart Street.

One of the key design strategies was to develop a building which could resolve these contrasting scales appropriately. In elevation, the building steps down from a maximum height of 15 storeys to 8 storeys at its southern boundary. Oversailing this stepped profile is a continuous plane of glass louvres. The spaces under this enclosure provide dramatic winter garden break-out spaces for office users, with panoramic views towards the Tower of London, Tower Bridge, the Thames and south London. The winter gardens also act as environmental ‘buffer zones’ to moderate heat gains and losses within the office space.

At ground level, new retail provision is maximised and New London Street, which forms the eastern site boundary, is remodelled to provide an active, pedestrian retail environment. The building achieved practical completion in December 2014.

Project Details
×

A new office and retail development with spectacular winter garden spaces at roof level moderates the urban scale between tall commercial buildings and the neighbouring conservation area.

The building is located adjacent to Fenchurch Street station and is part of a cluster of relatively tall office buildings around the landscaped station forecourt. Immediately to the south is a conservation area containing a number of listed structures of much smaller scale including the church of St Olave, Hart Street.

One of the key design strategies was to develop a building which could resolve these contrasting scales appropriately. In elevation, the building steps down from a maximum height of 15 storeys to 8 storeys at its southern boundary. Oversailing this stepped profile is a continuous plane of glass louvres. The spaces under this enclosure provide dramatic winter garden break-out spaces for office users, with panoramic views towards the Tower of London, Tower Bridge, the Thames and south London. The winter gardens also act as environmental ‘buffer zones’ to moderate heat gains and losses within the office space.

At ground level, new retail provision is maximised and New London Street, which forms the eastern site boundary, is remodelled to provide an active, pedestrian retail environment. The building achieved practical completion in December 2014.


Process

×

Project Information
×
  • Clients
  • Mitsui Fudosan and Stanhope Plc
  • Development Manager
  • Stanhope Plc
  • Structural Engineer
  • Davies Maguire + Whitby
  • Services Engineer
  • Grontmij
  • Cost Consultant
  • Davis Langdon
  • Construction Manager
  • Sir Robert McAlpine
  • Area (m2 GIA)
  • 23,200
  • Value
  • £60 million

Project Information

  • Clients
    Mitsui Fudosan and Stanhope Plc
  • Development Manager
    Stanhope Plc
  • Structural Engineer
    Davies Maguire + Whitby
  • Services Engineer
    Grontmij
  • Cost Consultant
    Davis Langdon
  • Construction Manager
    Sir Robert McAlpine
  • Area (m2 GIA)
    23,200
  • Value
    £60 million