Citizens Theatre

Glasgow
2012 —

The refurbishment of the Citizens Theatre will improve visitor, performer and staff experiences, ensuring the treasured Victorian venue remains central to culture and community in Glasgow. The transformation of the front-of-house spaces will create a vibrant and unique social gathering place that properly supports the breadth of work and ethos of the theatre.

A dramatic series of foyer spaces will replace the theatre’s lacklustre 1980s frontage on Gorbals Street. Audiences will enter the auditorium through its iconic stone gable and upper galleries will connect with new spaces for studio theatre, rehearsal, learning and administration.

Actors’ facilities, backstage areas and construction workshops will be improved through reorganisation and refurbishment, whilst public access will extend further into the building where the public can see the inner workings of the theatre and its heritage: the historic understage machinery and paint frame, the scenery and wardrobe departments.

“We aim to be the most exciting and adventurous theatre-producing building in Scotland – a creative, activity-packed organisation where artists and audiences can come together to be entertained, challenged and inspired.”

Dominic Hill, Artistic Director
Citizens Theatre

 

Technique


Project Information

  • Client
  • Citizens Theatre
  • Area
  • 7,700 m²
  • Quantity Surveyor
  • Turner and Townsend
  • Structural Engineer
  • Struer Consulting Engineers Ltd
  • Theatre Consultant
  • Theatreplan
  • Services Engineer
  • Max Fordham